Daganat és kemoterápia alatt Méhpempő fogyasztás

A japán Gifu Gyógyszerészeti Egyetem készített egy tanulmányt 2009-ben “BMC Complementary and Alternative Medicine” címmel, mely szerint a méhpempő úgy harcol a rák ellen, hogy megakadályozza a tumorok vérellátását. Különböző típusú méhpempőket teszteltek köldökzsínórból vett vérsejteken és azt tapasztalták, hogy mindegyik méhpempő jelentős gátló hatást gyakorolt a véredényekre, a kávésav kivonattal kombinálva - mely egy természetes molekula, megtalálható a növényekben és gyulladásgátló, immunmoduláló hatású - mutatták a legnagyobb gátló hatást.

Kemoterápia alatt méhpempő

A méhpempő segít

Sajnos a kemoterápia a rákos megbetegedések számának növekedésével egyre többeket érint. Tény, hogy a kemoterápia sokak életét megmenti, de nagyon gyakran okoz borzasztó mellékhatásokat a betegeknél.

Ez a szomorú valóság ösztönözte a tudósokat arra, hogy vizsgálják meg, a ciszplatin reproduktív szervekre kifejtett káros hatásai ellen hogyan véd a méhpempő. A ciszplatin egy nagyon erős kemoterápiás szer, melyet számtalan ráktípus kezeléséhez használnak.

A méhpempőt 10 napon át adták patkányoknak. A tudósok nyomon követték a reproduktív szervek állapotát, a hímivarsejtek, a tesztoszteronszintet és a herék károsodását.

Arra jutottak, hogy ha naponta adnak méhpempőt a patkányoknak, amíg kezelik őket a toxikus kemoterápiás szerrel, a toxin szintje a patkányokban csökkent, míg az antioxidánsoké növekedett. Hogy mit jelent ezt azoknak, akik kemoterápiás kezelés alatt állnak?

Nagyon sokat. A méhpempő képes hatékony segítséget nyújtani a világ néhány legmérgezőbb anyagával szemben, melyekenk nap mint nap ki vagyunk téve a levegő, az élelmiszerek és víz által. Sokan keresik a méhpempőt, hogy megvédjék magukat a káros környezeti hatásoktól. Környezeti hatásoktól való védelemhez, rövid 1-3 hetes kúrákhoz, naponta 1-5 gramm javasolt.

Ösztrogén hatás és a mellrák

A méhpempő ösztorgénszerű hatást fejt ki egy 2010 decemberében publikált tanulmány, a “PLoS One” szerint. A tanulmány a görögországi Athéni Egyetemen készült és a méhpempőben megtalálható három különböző zsírsav ösztrogén receptorokra gyakorolt hatásait vizsgálta mellrákos és méhnyakrákos sejtek esetén és bebizonyosodott, hogy bizonyos körülmények közt a méhpempő gátolja a rákos sejtek szaporodását. Az eredmények azt mutatják, hogy a méhpempő potenciálisan hatékony lehet bizonyos rákos betegségek megelőzésére és kezelésére.

A méhpempő védheti a vesét kemoterápia alatt

A méhpempő védi a vesét a rák ellen alkalmazott kemoterápia okozta káros hatásokkal szemben a törökországi Kayseriben lévő Erciyes Egyetemen készült tanulmány szerint. A vizsgálat során laboratóriumi patkányoknak a kemoterápia során alkalmazott ciszplatin mellett méhpempőt adtak. Javulást figyeltek meg az oxidatív stressz szintjében és a ciszplatin okozta változásokat a méhpempő bizonyos mértékig megállította.

A beszámolókat és kutatási eredményeket, 2011 februárjában publikálta a "World Journal of Urology", továbbá egy korábbi tanulány is foglakozott velük: Urology, online publikáció 2009. július 17-én.

Jobb egészség Méhpempővel