A Méhpempő rendkivüli összetétele

A méhpempő a fiatal méhek által a lárvák táplálásához előállított komplex kémiai szerkezetű anyag. Habár nem annyira közismert, mint a virágpor, a méhpempő ugyanolyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A méhpempő, melyet a dolgozó méhek a nyálmirigyeikből választanak ki, táplálékul szolgál az összes lárvának és az egyetlen eledele annak a lárvának, mely később királynővé fejlődik.

Sokáig sokan nem hitték el, csakúgy mint a virágporról, a méhpempőről sem, hogy különösen tápláló, energiát ad és gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Pedig ezt ma már a tudomány is igazolta!

Méhpempő előállítása

A méhpempő számos területen történő lejáratását, a gyógyszeripar érdekeltségei működtették. A gyógyszeripar nem érdekelt abban, hogy a méhpempőt egyre szélesebb körben fogyasszák, hiszen ebben az esetben - csakúgy mint sok más természetes tápanyag esetében - az általuk gyártott drága gyógyszerek fogyasztása visszaszorul. Fontos, hogy a méhpempőről alkotott véleményünket, a fogyasztásunkkal alkossuk meg, és ne hagyjuk azt, hogy a média befolyásoljon minket.

A méhpempő fehérjék, cukrok, lipidek és néhány egyéb, vízalapú anyag emulizóját tartalmazza. A méhpempő 13%-át fehérjék alkotják. A fehérjék többsége a legfőbb fehérjék családjából áll. A méhpempőben lévő egyik fehérje, a royalsin, antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik a gram-pozitív baktériumokkal szemben, ugyanakkor nem károsítja a gram-negatív baktériumokat. A gram pozitív baktériumok közzé tartoznak a Bacillusok, Clostridiumok, Sporohalobacterek, Anaerobacterek.

A méhpempő nagyjából 11%-át a mézben találhatókhoz hasonló cukrok, fruktóz és glükóz teszik ki. Kb. 5%-át adják a lipidek, főként közepes szénláncú zsírsavak, mint a 10-hidroxi-2-decanoic sav, melyről szintén úgy vélik, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal bír.

A méhpempő rengeteg vitamint tartalmaz, pantoténsavat, ásványi anyagokat és fitoszterolokat. Erdetileg a neopterint vagy 2-amino6- (1, 2, 3-trihidroxipropil)-4 (3H)-pteridint a méhpempőből vonták ki. Neopterint az emberi szervezetben is találtak és bár pontos szerepe nem ismert, úgy tűnik, hogy nagy jelentősége van az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.

A méhpempőről azt tartják, hogy egy nagyon hatékony táplálékkiegészítő, erre enged következtetni a méhkirálynő hatalmas mérete, ereje és hosszú élettartama a többi méhvel szemben, de valójában ezeket a hatásokat embereken még nem vizsgálták.

A méhpempő az összes B-vitamint tartalmazza, beleértve a pantoténsav (B5-vitamin) koncentrációját és a piridoxint (B6-vitamin). Egyéb táplálkozási tulajdonságait tekintve a méhpempő hasonló a virágporhoz.

A méhpempő, melyet a dolgozó méhek a nyálmirigyeikből választanak ki, táplálékul szolgál az összes lárvának és az egyetlen eledele annak a lárvának, mely később királynővé fejlődik. A méhpempő vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és zsírsavak kombinációját tartalmazza. Rágcsálókon végzett kísérletek azt mutatják, hogy a méhpempő gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatású.

A friss, folyékony méhpempő nagyjából 67% vizet tartalmaz és mindenképp hűtve vagy fagyasztva kell tárolni. Mint minden egyéb termék, mely hasonló mértékben tartalmaz vizet, a méhpempő is romlandó, szavatossági ideje hűtve tárolva megközelítőleg egy év. A megfelelő fagyasztva szárítás (lipofilizálás) során kizárólag a vizet vonják ki beőle, minden egyéb tápanyaga érintetlen marad. Ebben a fagyasztva szárított formájában a méhpempő sokkal tartósabb és koncentráltan biztosítja az anyatermészet legkiválóbb egészségvédő termékét.

Méhpempő virágpor

A dolgozó méhek által előállított méhpempő táplálja az összes lárvát három napon át és a királynő lárvát minden egyéb táplálékot kizárva egész élete során. Ennek köszönhetően rendkívül termékennyé válik és élettartama is meghosszabbodik. A méhpempő 1,5-2,2%-ban tartalmaz 10-hidroxi-2-decanoic savat (HDA), a hidroxil csoportba tartozó monoszaturált zsírsavat. A hidroxi-zsírsavak védik a bőrt a kiszáradástól és néhány közülük erős gyulladásgátló.

A méhpempő kollagént, lecitint, A-, C-, D- és E-vitaminokat is tartalmaz, melyek mind jó hatással vannak a bőrre. Megtalálható benne az összes B-vitamin és különösen gazdag pantoténsavban.

A méhpempőt alkotó vegyületek egy része segít a koleszterinszint csökkentségében. Míg a méhpempővel kapcsolatos kutatások jóval elmaradnak más méhészeti termékek mögött, a vizsgálatok azt igazolják, hogy napi 50-100 mg méhpempő fogyasztásával jelentősen csökken az összkoleszterin- és a trigliceridszint. Egyéb tanulmányok szerint nyulak esetében testsúlykilógrammonként 15 mg méhpempő fogyasztása meggátolja az ateroszklerózis fejlődését.

A méhpempő fehérjék, cukrok, lipidek és néhány egyéb, vízalapú anyag emulizóját tartalmazza. A méhpempő 13%-át fehérjék alkotják. A fehérjék többsége a legfőbb méhpempő fehérjék családjából áll. A méhpempőben lévő egyik fehérje, a royalsin antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik a gram-pozitív baktériumokkal szemben, ugyanakkor nem károsítja a gram-negatív baktériumokat.

A méhpempő nagyjából 11%-át a mézben találhatókhoz hasonló cukrok, fruktóz és glükóz teszik ki. Kb. 5%-át adják a lipidek, főként közepes szénláncú zsírsavak, mint a 10-hidroxi-2-decanoic sav, melyről szintén úgy vélik, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal bír.

Jobb egészség Méhpempővel